وزیر نیرو بابیان اینکه شورای عالی انرژی کشور در مهرماه سال گذشته سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی کشور تا افق ۱۴۲۰ را تصویب کرد، گفت: در این سند، سهم برق هستهای در سبد انرژی کشور تا سال ۱۴۲۰، هشت هزار و چهارصد مگاوات تعیینشده است.
"رضا اردکانیان" در نشست علنی امروز (سه شنبه یکم تیرماه) مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سؤال هادی بیگی نژاد نماینده مردم ملایر در مجلس و سه نفر از نمایندگان مبنی بر اینکه پیشبینی برق موردنیاز کشور در آینده در ارتباط با سهم برق هستهای چگونه است و سهم این انرژی در سبد متنوع تولید برق چقدر و وزارت نیرو در پیگیری تأمین آن از دولت و سازمان انرژی اتمی چه اقدامی انجام داده است، گفت: سؤالکننده به این نکته قانونی توجه داشتند که بهویژه از سال ۱۳۸۳، اساسنامه قانونی شرکت مادر تخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران به تائید رسید و شورای نگهبان آن را تائید و اعلام کرد.
وی افزود: امر مکانیابی احداث تأمین سوخت هستهای و بهرهبرداری ایمن از نیروگاه هستهای محول به شرکت مذکور در ساختار سازمان انرژی اتمی است، وزارت نیرو هم در جایابی بهینه برآورد با تعیین ظرفیت متناسب با ساختار شبکه برق مسئولیت دارد و همکاری نزدیکی را با سازمان انرژی اتمی در دست اقدام دارد. البته در گذشته مسئولیت بهطورکلی به وزارت نیرو از زمان تأسیس یعنی از سال ۱۳۵۳ محول شد اما در سال ۱۳۶۰ این موضوع از وزارت نیرو منفصل و سازمان مستقل عمل کرد و از سال ۱۳۸۳ بهطور قانونی مسئولیت به شرکت مادرتخصصی تولید و توسعه انرژی محول شد.
وزیر نیرو ادامه داد: در ارتباط با این بخش از سؤال که مطرح کردند برآورد چگونه است نیز باید گفت، شورای عالی انرژی کشور در مهرماه سال گذشته سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی کشور تا افق ۱۴۲۰ را تصویب کرد. شورای عالیانرژی کشور با ریاست رئیسجمهور برگزار میشود و در صورت عدم حضور ایشان معاون اول نشستها را برگزار میکند و دبیرخانه آن در سازمان برنامهوبودجه است و وزارتخانههای نفت، نیرو و سازمان انرژی اتمی و سایر دستگاهها هم عضو آن هستند.
اردکانیان یادآور شد: در این سند سهم برق هستهای در سبد انرژی کشور تا سال ۱۴۲۰، هشت هزار و چهارصد مگاوات تعیینشده است. اکنون ۱۰۵۰ مگاوات در دست بهرهبرداری داریم که انتظار میرود تا سال ۱۴۰۷، دو واحد ۱۰۵۰ مگاواتی یعنی واحدهای دوم و سوم یکی پس از دیگری فعالشده و جمعاً ۲۱۰۰ مگاوات به ظرفیت ۱۰۵۰ مگاواتی فعلی افزوده شود. تا ۱۴۱۵ نیز دو واحد دیگر در منطقه مکران جمعاً به ظرفیت ۲۱۰۰ مگاواتی کشور اضافه میشود، تا سال ۱۴۲۰ نیز سه هزار واحد دیگر در منطقه مناسب ایجادشده و تکلیف هشت هزار و چهارصد مگاوات روشن خواهد شد.
وی ادامه داد: واحدهای دوم و سوم هم در حال ساخت هستند و ما هم در وزارت نیرو تلاش داریم با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته این امکان را فراهم کنیم تا نیروگاههای اتمی حاشیه خلیجفارس و دریای عمان که از مناسبترین مکانها برای احداث واحدها هستند توسط خطوط، به داخل کشور انتقال پیدا کنند؛ این نیروگاهها، نیروگاههای ارزشمندی هستند زیرا فشار و درجه حرارت بخار ورودی به توربین در آنها بسیار پایینتر از نیروگاه بخار است، تا ۶۰ سال عمر دارند و آلودگی زیستمحیطی ایجاد نکرده و انرژی پاک تلقی میشوند، هزینه سوخت پایینی دارند، به همین دلیل در کانون توجه انرژی اتمی کشور است.
شاخص بهرهمندی روستاهای سیستان و بلوچستان از آب به ۷۰٫۵ درصد ارتقا یافته است
اردکانیان همچنین در پاسخ به سؤال معینالدین سعیدی نماینده مردم سیستان و بلوچستان در مجلس و عبدالناصر درخشان مبنی بر اینکه عدم اجرای تکالیف قانون برنامه ششم توسعه خصوصاً ماده ۳۶ توسط وزارت نیرو چیست؟ توضیح داد: در رابطه با موضوع مهم آب شرب، دو تکلیف مشخص در برنامه ششم توسعه قیدشده است که نخستین تکلیف، این است که تا پایان برنامه ششم توسعه حداقل ۳۰ درصد آب آشامیدنی مناطق جنوب کشور از طریق آب دریا تأمین و دوم اینکه این وظیفه به نحوی صورت گیرد که حداقل ۷۰ درصد آبشیرینکنها در این منطقه با استفاده از فناوری داخل و دانش شرکتهای دانشبنیان صورت گیرد.
وزیر نیرو بابیان اینکه در یک سال گذشته که در جلسات مختلف این مسئله مهم را دنبال میکردیم، ادامه داد: در منطقه سیستان و بلوچستان که شاهد یک توسعهنیافتگی تاریخی هستیم، اقدامات و توجهات بسیار خوبی بهویژه به دلیل تأکید رهبر معظم انقلاب و اختصاص ارقامی از صندوق توسعه ملی برای توسعه این منطقه صورت گرفت، بهطوریکه شاخص برخورداری روستاها رو به بهبود رفته است.
وی با استناد به تکلیف قانون برنامه ششم عنوان کرد: براساس این بند قانونی، استانهای بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و نوار جنوبی خوزستان باید از طریق دریا به آب شیرین دسترسی داشته باشند. برآوردی که از جمعیت این مناطق داریم حدود ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر بوده و برآورد نیاز آب شرب بهداشتی آنها تا پایان ۱۴۰۰ حدود ۴۵۰ میلیون مترمکعب در سال است.
اردکانیان اظهار کرد: ۳۰ درصد این نیاز تا پایان ۱۴۰۰ که رقمی معادل ۱۳۵ میلیون مترمکعب بوده، باید تأمین شود. براساس برنامههای وزارت نیرو هرسال معادل ۱۲۵ میلیون مترمکعب آب دریا برای استفاده در این مناطق شیرین میشود که این رقم ۲۱ درصد از نیاز این مناطق محسوب میشود. تا پایان ۱۴۰۰ در حدود ۱۹ میلیون مترمکعب دیگر به این ظرفیت افزوده میشود که مجموع این ارقام به ۱۴۴ میلیون مترمکعب خواهد رسید و این تکلیف قانونی اجرایی خواهد شد.
این عضو کابینه دولت دوازدهم با تأکید بر اینکه این برنامهها به معنی بی مشکل بودن در تأمین آب شرب و بهرهمندی از فناوری روز در این حوزه نیست، گفت: در حوزه بومیسازی تجهیزات نیز هماهنگیهای لازم با شرکتهای دانشبنیان و انجمنهای آبشیرینکن صورت گرفته تا اقلام ساخت داخل نیز به خوبی تولید و بهکار گرفته شود، بهطوریکه برای اولین بار پمپهای فشارقوی در هرمز، ابوموسی و تنب بزرگ مورداستفاده قرارگرفته است.
وی افزود: البته تحولات ارزی مشکلاتی را برای ما در تأمین قطعات اولیه ایجاد کرده که امیدواریم با تکیهبر توان داخل به سمت کمتر شدن مشکلات حرکت کنیم.
اردکانیان در بخش دیگری از اظهارات خود بابیان اینکه امیدواریم تلاشهای دولت باقدرت و سرعت بیشتری در دولت آینده در حوزه دسترسی به آبهای آزاد ادامه یابد، تصریح کرد: انتقال آب به مناطق مرکزی و شرقی کشور در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد و یکی از طرحهایی که در این راستا بسیار مورد اهمیت قرار داشت، بحث انتقال آب به استانهای کرمان و یزد برای مصارف صنعتی بود که از این طرح برای مصارف شرب و بهداشت روستاهای مسیر با تضمین دولت استفاده صورت خواهد گرفت.
وزیر نیرو تصریح کرد: طرح بزرگتری برای تأمین آب شرب و آب موردنیاز صنعت برای استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی در حال تدوین و فراهم شدن مقدمات اجرایی است و همچنین طرحی برای استفاده آبرسانی به استان اصفهان در حال اجراست که این موارد در وزارت نیرو پیگیری خواهد شد.
این عضو کابینه دولت دوازدهم، دسترسی به آب دریاها برای تأمین نیاز صنعتی را موجب کاهش فشار از روی مصرفکننده برای استفاده آب شرب دانست و گفت: در قرن بیستم اقدامات مهمی در منطقه ما برای استفاده از آب دریا صورت گرفته و ما نیز متناسب با رعایت ملاحظات زیستمحیطی، برنامههای خوبی در این حوزه با رعایت استانداردهای جهانی در برنامه داریم.
وی اظهار کرد: حتی استان محروم سیستان و بلوچستان نیز وضعیت رو به بهبودی دارد و با توجه به اذن رهبر معظم انقلاب اسلامی برای بهرهمندی از منابع صندوق توسعه ملی، امیدواریم بتوانیم تمامی دو هزار صد و نود و چهار روستایی که ۵۶ درصد جمعیت روستایی استان سیستان و بلوچستان را در برمیگیرد، تحت پوشش آبرسانی قرار دهیم. در حال حاضر نیز شاخص بهرهمندی روستاهای استان سیستان و بلوچستان از ۵۹ درصد به ۷۰٫۵ درصد ارتقا یافته است.
وزیر نیرو ادامه داد: فراموش نکنید امروز در دنیا شاخص بهرهمندی مناطق روستایی به آب ۵۳ درصد بوده که این رقم در کشور ما ۸۲ درصد است، البته این رقم در برخی استانها پایینتر بوده، ولی همینکه در این دولت توانستیم ظرف ۸ سال حدود ۹ میلیون و ۲۰۰ هموطن روستایی را از شبکه آب سالم شرب بهرهمند سازیم، جای خرسندی دارد و امیدواریم با توجهات مجلس و دولت آینده و همینطور اذن رهبر معظم انقلاب برای استفاده از منابع صندوق توسعه این مسیر با سرعت بیشتر ادامه یابد.