بدون آلوده کردن هوابرق تولید کنید/ نقش انرژی هستهای در کاهش آلودگی هوای اروپا
بر اساس اطلاعات تولید برق در قاره اروپا، کمترین میزان آلایندگی هوا به کشورهایی اختصاص دارد که از انرژی هستهای برای مصرف در نیروگاه تولید برق بهره میبرند.
نیروگاههای تولید برق همواره یکی از متهمهای ردیف اول آلودگی هوا بهحساب میآیند. به نظر میرسد، پیش از آنکه نیروگاه تولید برق را بهعنوان یکی از متهمان آلایندگی هوا و فشار به ریه خود بهحساب بیاوریم، باید تفکیکی میان انواع نیروگاههای برق قائل باشیم.
منابع اصلی تولید برق در یک واحد نیروگاهی به سوختهای فسیلی، انرژی هستهای و انرژیهای تجدیدپذیر تقسیمبندی میشوند. اگر میزان آلایندگی هوا، شاخص ما برای بررسی انواع نیروگاههای تولید برق قرار بگیرد، باید گفت نیروگاههای انرژی هستهای و تجدیدپذیر بهطور مستقیم هیچ آلایندگی برای هوا ندارند اما نیروگاههای سوخت فسیلی بیشترین آلودگی را با خود به همراه خواهند داشت.
بهطورکلی، زغال سنگ، گاز طبیعی، گازوییل و در مواردی نفت کوره یا همان مازوت، انرژی تولید برق را در نیروگاه سوخت فسیلی را مهیا میکنند. بهمنظور بررسی آلایندگی هر یک از انواع نیروگاه تولید برق بهتر است، مقایسهای بین کشورهای اروپایی انجام دهیم.
تولید برق بدون آلودگی هوا در فرانسه با استفاده از نیروگاههای هستهای
به استناد آمار بهدست آمده از میزان آلایندگی تولید برق در قاره اروپا، کشور فرانسه باوجوداینکه یکی از اصلیترین کشورهای تولیدکننده برق در کشور اروپا است اما کمترین میزان آلایندگی در این حوزه را به خود اختصاص داده است. در همین راستا و بهمنظور بررسی دلایل آلایندگی کم نیروگاههای کشور فرانسه به سراغ سیما غفاری، کارشناس حوزه انرژی رفتیم. این کارشناس با اشاره به اینکه عمده برق در فرانسه از محل انرژی هستهای تأمین میشود، گفت:« ۷۱٫۷ درصد از انرژی برق تولیدشده فرانسه، سهم بخش هستهای است و علت آلایندگی کم نیروگاههای این کشور نیز همین امر است.»
غفاری با اشاره به این نکته که بخش زیادی از برق کشور سوئد نیز از منابع هستهای حاصل میشود، گفت:«در سوئد، ۴۰٫۳ درصد از کل انرژی تولیدشده مرتبط با منابع انرژی هستهای است و بررسی آلایندگی در این کشورها نیز از میزان کم آلایندگی تولید برق در این کشور خبر میدهد.»
بهطورکلی انرژی هستهای مستقیماً زمینه ایجاد آلودگی هوا را مهیا نکرده و توسعه این نیروگاهها منجر به کاهش آلایندگی اتمسفر میشود. نکته قابلتوجه این است که نیروگاههای هستهای تولید برق بهواسطه نوع خاص زبالههای اتمی، مستعد نشر آلودگی زیستمحیطی است اما این آلودگی با ارتقاء تکنولوژی قابلکنترل است و با تدابیری میتوان ریسک ناشی از انتشار آلودگی رادیواکتیو را به صفر نزدیک کرد.
سوختهای فسیلی هوای شهر را مسموم میکنند
بررسی میزان آلایندگی تولید برق در قاره اروپا بیانگر آن است که، علیرغم اینکه ۴۴٫۶ درصد از برق تولیدی در کشور آلمان از منابع تجدیدپذیر بهدست میآید اما میزان آلایندگی ناشی از تولید برق در این کشور بسیار بالا است. در همین ارتباط محمد پورحمید در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا میزان آلایندگی ناشی از تولید برق در آلمان زیاد است؟ گفت:«بر اساس اطلاعات موجود در سال جاری ۲۳٫۸ درصد برق آلمان از نیروگاههای زغال سنگ بهدست آمده و ۱۶٫۲ درصد برق نیز ناشی از مصرف گازی طبیعی در نیروگاه تولید برق است.»
این کارشناس انرژی با اشاره به اینکه تولید برق از منابع فسیلی نظیر زغال سنگ آلایندگی بسیار زیادی را به محیطزیست تحمیل میکند، گفت:«برای مثال بیش از ۷۷ درصد برق در کشور لهستان از منابع فسیلی مانند زغال سنگ بهدست میآید و همین امر وضعیت این کشور را در حوزه آلایندگی به حد هشدار میرساند.»
نیروگاههای هستهای و تجدیدپذیر جایگزین نیروگاههای سوخت فسیلی
بر اساس اظهارات کارشناسان میتوان به این نتیجه رسید که آلایندگی ناشی از نیروگاههای سوخت فسیلی میتواند آسیب بزرگی برای ساکنین کلانشهرها به همراه بیاورد. از سوی دیگر تولید برق پایدار بهعنوان رکن اساسی توسعه زیرساختی کشور تلقی شده و بههیچعنوان نمیتوان از آن صرفنظر کرد.
در چنین شرایطی حرکت به سمت تبدیل ماهیت نیروگاهها از سوختهای فسیلی به انرژی هستهای و همچنین انرژیهای تجدیدپذیر نظیر نیروی باد و خورشید یکی از بهترین راهحلها برای حل این مسئله میباشد. بهعبارتدیگر توسعه نیروگاههای هستهای و تجدید پذیر علاوه بر کاهش سطح آلایندگی نیروگاهی در کشور زمینه افزایش توان تولید برق و پاسخگویی به نیاز روزافزون را به وجود میآورد.
لازم به تأکید است در شرایط کنونی کشور کمتر ۲ درصد از کل انرژی کشور توسط انرژی هستهای در نیروگاه بوشهر تولید میشود و سهم انرژی تجدیدپذیر بدون احتساب تولید برقابی بهتر از انرژی هستهای نبوده و تنها ۱ درصد از کل تولید برق به این حوزه اختصاص دارد.