بر اساس یک گزارش جدید، انرژی خورشیدی و بادی میتوانند تا سال ۲۰۵۰ بهطور کامل جایگزین سوختهای فسیلی در تأمین انرژی جهان شوند.
اندیشکده کربن تِرَکِر در گزارش جدیدی پیشبینی کرد اگر انرژی خورشیدی و بادی با همین روند به مسیر رشد خود ادامه دهند، تا اواسط دهه ۲۰۳۰ سوختهای فسیلی را در صنعت برق کنار خواهند زد.
محققان این اندیشکده مدعی شدند فناوری فعلی به جهان امکان تولید ۶۷۰۰ پتاوات ساعت برق از انرژی خورشیدی و بادی را فراهم کرده که بیش از ۱۰۰ برابر بالاتر از میزان انرژی است که در سال ۲۰۱۹ در سطح جهانی مصرف شد. اما باوجود پتانسیل بالایی که برای جذب میزان عظیمی از این انرژی وجود دارد، تنها ۰٫۷ پتاوات ساعت انرژی خورشیدی و بادی در سال ۲۰۱۹ تولید شد.
بااینحال محققان بر این باورند که ادامه کاهش هزینهها احتمالاً به رشد انفجاری تولید نیروی خورشیدی و بادی کمک خواهد کرد. با نرخ رشد سالانه ۱۵ درصد، انرژی خورشیدی و بادی تا اواسط دهه ۲۰۳۰ همه برق جهان و تا سال ۲۰۵۰ همه انرژی جهان را تولید خواهند کرد.
هزینه نیروی خورشیدی از سال ۲۰۱۰ هرسال بهطور میانگین ۱۸ درصد کاهش پیداکرده است درحالیکه قیمت نیرو در همین مدت، هرسال بهطور متوسط ۹ درصد کاهش داشته است.
نیروی خورشیدی در یک دهه گذشته بهطور متوسط با نرخ سالانه ۳۹ درصد رشد کرده و هر دو سال ظرفیتش تقریباً دو برابر افزایش پیداکرده است. ظرفیت انرژی بادی هرسال ۱۷ درصد رشد کرده و پیشرفت در تولید پنلهای بهتر و توربینهای بزرگتر به کاهش هزینهها کمک کرده است.
بااینحال بدبینی نسبت به گذار انرژی در آینده نزدیک، ادامه دارد. برخی از دانشمندان اقلیمی بر این باورند که محدود کردن افزایش دمای زمین به ۱٫۵ درجه عملاً غیرممکن است. اگرچه بسیاری از شرکتهای جهانی وعده میدهند به تلاشها برای آهسته کردن روند تغییرات اقلیمی کمک کنند، اما سایرین تأمین مالی سوختهای فسیلی را افزایش میدهند.
از میان ۶۰ بانک بزرگ جهان، ۳۳ بانک تأمین مالی برای بخش سوختهای فسیلی را در فاصله سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ افزایش دادند.
محققان کربن تِرَکِر، چهار گروه کشور کلیدی را بر مبنای پتانسیل بهرهبرداری از انرژی خورشیدی و بادی و تأمین تقاضای داخلی شناسایی کردند. کشورهای کمدرآمد جنوب صحرای آفریقا که مصرف انرژی اندکی دارند پتانسیل عظیمی برای تولید انرژی تجدیدپذیر دارند که دستکم ۱۰۰۰ برابر بیشتر از نیاز داخلی آنها است. آفریقا درزمینه زیرساخت انرژی تجدیدپذیر پتانسیل بالایی دارد و میتواند به ابرقدرت تجدیدپذیر تبدیل شود.
کشورهایی که پتانسیل تولید انرژی تجدیدپذیر ۱۰۰ برابر تقاضای داخلی دارند شامل کشورهای استرالیا، شیلی و مراکش میشوند که زیرساخت و حاکمیت توسعهیافته دارند.
چین، هند و آمریکا پتانسیل تولید کافی برای تأمین نیاز داخلی دارند درحالیکه ژاپن، کره جنوبی و اکثر نقاط اروپا درزمینه بهرهبرداری مؤثر از منابع تجدیدپذیر پتانسیل پایینتری دارند.