امروزه سوخت پاک و انرژیهای تجدیدپذیر در کانون توجه جهانیان قرار دارد اما تولید این انرژی با چالشهایی نیز همراه است، چراکه در روزهای ابری یا در طول شب، پنلهای خورشیدی به خورشید بهعنوان منبع و کانون اصلی انرژی دسترسی ندارند.
در همین راستا، فعالان عرصه فناوری و دانشمندان حوزه انرژی با ارائه راهکارهایی تلاش دارند تا این مشکل را حل کنند هرچند برخی از این راهکارها را بسیاری در حد فرضیه میدانند.
استفاده از سرمای فضا:
یکی از راهکارهای ارائهشده، استفاده از پنلهای(antisolar panel) یا ضد خورشیدی است. در این روش گفته میشود بهجای اینکه انرژی از گرمای خورشید گرفته شود، در طول شب میتوان از سرمای فضا استفاده کرد. شاید این موضوع کمی عجیب به نظر برسد اما ازنظر علمی کاملاً امکانپذیر است. این پنلها در طول شب و در غیاب خورشید، به سمت فضا هدایت میشوند و ازآنجاکه نسبت به سرمای فضا گرم هستند باعث تابش گرما بهعنوان نور مادونقرمز نامرئی میشوند، حالا میتوانید این نور مادونقرمز را جمعآوری کنید تا بهجای نور خورشید، از آن برق تولید شود. البته محققان اذعان دارند که در این روش الکتریسیته بسیار کمتری نسبت به زمانی که از نور خورشید استفاده میشود تولید خواهد شد. خورشید بهعنوان یک منبع انرژی بسیار قدرتمندتر است اما بههرحال این شیوه هم تا حدی میتواند مشکلات را حل کند
دریافت طولموج بیشتر:
پنلهای خورشیدی به جذب بخش زیادی از امواج خورشیدی میپردازند اما نمیتوانند همه آنها را دریافت کنند. این موضوع موردتوجه گروهی از محققان قرار گرفت تا در روزهای ابری بتوانند همچنان به تولید انرژی پاک بپردازند. طبق گفته این محققان حتی در روزهای ابری امواج ماورای بنفش (اولترا ویولت)منتشر میشوند. در صورت استفاده از این امواج و تبدیل آن به امواج مرئی، میتوان از این بخش هم انرژی خورشیدی تولید کرد. البته این راهکار نیز در فاز مطالعاتی قرار دارد
ساخت باتریهای بزرگتر:
هرچند ایدههای قبلی را بسیاری از همین آغاز ماجرا شکستخورده میدانند اما ابتکار ساخت باتریهای بزرگتر برای ذخیره انرژی، طرحی دستیافتنیتر به نظر میرسد. محققان معتقدند باوجودی که در طول شب و روزهای بارانی و ابری نمیتوان از انرژی خورشید بهره گرفت نباید دست روی دست گذاشت بلکه باید انرژیهای اضافی را که در طول روز جمعآوری میشود در باتریهایی بزرگ جمعآوری کرد تا بتوان از آنها در طول شب و روزهای ابری و بارانی بیشترین بهره را گرفت. باتری حیاتیترین بخش برای حل بزرگترین مشکل و چالش انرژیهای خورشیدی محسوب میشوند. ما باید چشماندازهایی طولانیتر و بزرگتر داشته باشیم؛ بهعنوانمثال باید به باتریهای توانمندی فکر کنیم که بتوانند در طول شب انرژی موردنیاز یک شهر را تأمین کنند. شاید شما هم میکروگریدهایی که کمپانی تسلا در گوشه و کنار جهان ساخته است را دیده باشید. ایلان ماسک تلاش دارد تا با استفاده از این باتریها شهرهایی ایجاد کند که در آنها تنها انرژیهای تجدیدپذیر خورشیدی و بادی مورداستفاده قرار میگیرد.