نمایش دولت در روزهای پایانی و طرح مجدد موضوع ادغام وزارت نفت و نیرو نشان میدهد که برخی تنها به دنبال حفظ جایگاه خود میباشند نه منافع ملی!
شاید به اعتقاد دولت موازی کاریهای دو وزارتخانه نفت و نیرو در بسیاری از موارد بهصورت ناخواسته به مشکلات هم دامن زدهاند، اما کارشناسان بر این باورند که چنین اقدامی راهگشای توسعه هر دو موضوع نفت و انرژی نیست چراکه زیرساختها باید بهطور بنیادی تقویت شوند.
چندی پیش وزیر نفت تشکیل وزارت انرژی را کاری شدنی و راهکاری برای حل مشکلات موجود اعلام کرد که چندان مورد موافقت وزیر نیرو قرار نگرفت، آنطور که کارشناسان نیز میگویند انجام این کار ابتدا نیاز به اصلاحات ساختاری دارد تا بتوان نتیجه مناسب را دریافت کرد.
استدلال تجمیع وزارت نفت و نیرو چیست؟
در همین رابطه محمدعلی صادقی، کارشناس حوزه نفت و انرژی میگوید: زمانی که زنگنه پس از گذشت ۱۶ سال حضور در وزارت نفت از مطرحشدن چنین طرحی حمایت میکند بسیار جای تأسف دارد.
وی ادامه داد: صنعت نفت علیرغم اینکه ۴ بخش بزرگ ازجمله شرکت ملی نفت، شرکت پالایش و پخش، شرکت ملی گاز و شرکت صنعت پتروشیمی را دربر دارد، هیچیک از این شرکتها به لحاظ سیاسی نتوانستهاند جای یکدیگر را بگیرند چراکه هر یک از این بخشها ویژگی و انحصار خود را در اقتصاد کشور دارند.
به اعتقاد این کارشناس حوزه انرژی؛ تصمیمات عجولانه و بدون اصولی که هرروز به دنبال برخی مسائل پوچ است، بدنه صنعت نفت را متزلزل میکند.
صادقی دلایل مخالفت خود با ادغام وزارت نیرو و نفت را چنین تشریح کرد: قطعاً اگر سیاستهای انرژی در یک بخش متمرکز باشد، بهتر است و میتواند بهگونهای طراحی و برنامهریزی شود که در راستای اجرای سریعتر اهداف کوتاه و بلندمدت باشد، اما نادیده گرفته نشود که وزارتخانهای که تا این حد گسترده شود، نیازمند فراهم کردن زیرساخت و ایجاد سازوکارهای ویژه و متمایز نسبت به گذشته است درحالیکه این جریان سازی میتواند مغایرت با قانون خصوصیسازی باشد.
وی ادامه داد: درحالیکهمطابق با سیاستهای کلی اصل ۴۴ باید تمام بخشها در اختیار وزارتخانه باشد و سیاستگذاری در راستای تولید تا فروش طراحی و برنامهریزی شود؛ چنین ادغامی نشان میدهد که صرفاً به دنبال راه گریز از مقوله و رسالت اصلی هستند.
صادقی تصریح کرد: امروز مسئولین با مطرح کردن چنین طرحی (ادغام وزارت نفت و نیرو) قصد رفع مشکلات ساختاری دارند و بهجای اینکه به دنبال راهکارهای تکنیکی باشند تنها با پاک کردن صورتمسئله، وضعیت وزارت نفت را بغرنجتر میکنند.
رانت ادغامی در وزارتخانه جدید
این کارشناس ارشد حوزه انرژی با تأکید بر اینکه دولتمردان نیز خود به این موضوع آگاهاند که مشکلات با ادغام دو وزارتخانه قابلحل نیست گفت: سابقه ادغام و تفکیک وزارتخانهها سالهاست در کشور تجربهشده و در نتیجهای جز رانت و فساد برای اقتصاد کشور برجای نگذاشته است.
صادقی ادامه داد: پرسش این است که چرا پس از گذشت حدود ۸ سال از عمر دولت یازدهم و دوازدهم و تنها در چند ماه آخر عمر دولت، این موضوع را بدون هیچ پیششرطی بیان کردهاند؟ پس میتوان به این نتیجه رسید که این تنها نمایشی برای تبلیغ پایانی دوره دولت دوازدهم است!
کارشناس حوزه نفت و انرژی با اشاره بر اینکه ادغام و تفکیک نه تنها مشکلات را در سالهای اخیر کمتر نکرده بلکه مشکلات جدیدی را به وجود آورده است، گفت: اقتصاد ضعیف ایران آنقدر دستخوش بیبرنامگی دولتیها شده که امروز با کوچکترین تلنگری فرومیریزد پس بهتر است دولتیها قبل از اجرای هر طرحی جنبههای کارشناسی آن را سنجیده و سپس در پشت تریبون اعلام کنند.
صادقی بابیان اینکه بهتر است آقایان بهجای بازی تفکیک و ادغام به فکر سرنوشت منافع ملی مردم باشند، گفت: بهجایاینکه شرایط دو وزارتخانه کلیدی کشور، تحلیل و درنهایت با آسیبشناسی، نقاط ضعف و قوت مشخص و در راستای حل و تقویت آنها متمرکز شوند با فرار از واقعیت قصد دارند این چند ماه پایانی عمر دولت را طوری پشت سر بگذرانند که تبعات آن گریبان دولت بعدی را بگیرد.