بحث صلاحیت اجرا در آزمون نظاممهندسی برق یکی از قوانین معلق مانده نظاممهندسی ساختمان است که از اواسط سال ۹۸ بهصورت جدی بحث برگزاری آزمون اختصاصی این صلاحیت مطرحشده، اما به نظر میرسد با توجه به مکاتبات انجامشده از سال ۱۴۰۰ باید منتظر برگزاری آزمون باشیم.
در نامهای که به تاریخ ۹۹/۱۱/۴ مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمانشاه به مهندس مانی فر مدیرکل (دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان وزارت راه و شهرسازی و مسئول برگزاری آزمون نظاممهندسی) تقاضای برگزاری آزمون نظاممهندسی برق و مکانیک در صلاحیت اجرا داشته است.
در پاسخ به این نامه در مورخه ۲۰ بهمن ۹۹ از طرف مهندس مانی فر به مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمانشاه، تصریحشده که برگزاری آزمون صلاحیت اجرای تأسیسات برقی و مکانیکی در دست بررسی بوده و در صورت قطعیت همزمان با ثبتنام دوره آتی آزمونها، اطلاعرسانی خواهد شد.
پس میتوان برگزاری آزمون نظاممهندسی برق اجرا را قطعی کرد، در صورت وجود صلاحیت اجرا، کل امور اجرای تأسیسات برقی ساختمانها بر عهده مهندس مجری برق خواهد بود، صلاحیت اجرا دو مزیت مهم از دید درآمدزایی برای مهندسین برق دارد اول اینکه تعرفه آن حتماً چند برابر تعرفه طراحی و نظارت تأسیسات برقی بوده و ثانیاً با توجه که کارمندان و شاغلین در رشتههای عمران و معماری اجازه دریافت پروانه اجرا را ندارند، بهاحتمال بسیار زیاد مهندسین مجری تأسیسات برقی نیز چنین وضعیت خواهند داشت و این باعث درآمدزایی عالی برای مهندسین برق فاقد شغل شده و میتوانند روی این درآمد بهعنوان یک شغل اصلی حساب بکنند.
با توجه به تجربه آزمونهای رشتههای عمران و معماری، بهاحتمال بسیار زیاد، منابع و سؤالات آزمون اجرا مشابه و نزدیک به آزمون نظاممهندسی برق نظارت خواهد بود، پس داوطلبانی که مایل هستند در آزمون اجرای احتمالی موفق شوند، با توجه به اینکه جزییاتی از این آزمون در دست نیست، بهتر است به آزمون نظارت بیش از پیش مسلط شوند. نکته مهم اینکه، با در نظر گرفتن نیاز شدید به مجری تأسیسات برقی، قطعاً آزمونهای اول این صلاحیت بسیار راحتتر خواهد بود تا تعداد مهندسین مجری تأسیسات برقی به یک حداقل معقول برسد.